Iris niet te warm beregenen
De irissen staan net in bloei en ze kunnen, net als andere gewassen die nu op het land staan, wel wat water gebruiken. Zo lang Moeder Natuur daar niet voor zorgt, zijn ze aangewezen op beregening. Dat is een goede oplossing, maar niet zonder risico’s, weet teeltadviseur Hans Pater van het teeltadviesteam van CNB.
Als we Han spreken, is hij druk bezig met de ‘rem-irissen’. “Door de juiste temperatuurbehandeling en bewaring kun je irissen jaarrond bewaren zodat je er jaarrond mee kunt werken en op verschillende momenten in het jaar bloemen kunt produceren.” Hans maakt op dit moment schema’s voor de broeierij. “De temperatuurbehandeling is cruciaal voor de prestaties van irissen in de broeierij. Geef je drie dagen te veel of te weinig warmte in juli, dan vertaalt zich dat direct naar een korter en zwaarder gewas. Bovendien wil je niet te veel blad, maar ook niet te weinig, en wel lengte, maar ook niet te veel. Het luistert heel nauw.”
Maatwerk
Daar komt bij dat de situatie per kweker anders is. “Je kunt niet volstaan met één schema voor alle irissenkwekers. De situatie per kas is verschillend, het is dus echt maatwerk.” De verschillen kunnen groot zijn, zeker omdat Hans zich niet alleen richt op kwekers in Nederland. “Ik maak ook schema’s voor de klanten van exporteurs en die bevinden zich op allerlei plekken in de wereld, van Oost-Europa tot Japan. Daar zijn de omstandigheden ook weer anders, dus daar hou ik rekening mee in de schema’s.”
Erwinia
Voor kwekers is het nu irissentijd. Over de kwaliteit zegt Hans: “De grond is eigenlijk te droog, het mag wel gaan regenen.” In het voorjaar, als het grondwater nog koud is, kan dat zonder risico’s. Zodra het grondwater opwarmt, wordt het oppassen geblazen, benadrukt Hans. “Als je met warm water beregent en de bollen daarna bewaart in 30 graden ontstaat er kans op Erwinia. Mijn advies is dan ook om niet te lang door te gaan met beregenen zodat de bollen, ook na een jaar bewaring, nog vrij van Erwinia zijn.”
Krimp
Op dit moment is nog onduidelijk wat de gevolgen van corona zijn voor iris. “In augustus wordt er gerooid, in augustus en september worden de bollen afgeleverd. Hopelijk is de situatie dan weer wat normaler. We zien wel al gevolgen voor de bloemenhandel, die gaat moeizaam. Veel bloemen worden afgezet in Frankrijk, Engeland en Oost-Europa. De verkoop in supermarkten liep aardig door, maar bloemenwinkels waren gesloten. Nu komt het allemaal weer een beetje op gang.” Het areaal iris krimpt al jaren. “Dat komt in deze situatie goed van pas, vraag en aanbod komen daarmee beter in balans.”
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met Hans Pater.
Gewassen telen (Blog Paul)
09 juli 2025In de zomer probeer ik te eten uit de moestuin. Niets leuker dan zelf zaaien, water geven, wieden, bemesten, en oogsten na een dagje ‘op kantoor’. De moestuin leert me overigens van alles over het telen van gewassen. Want ik heb of geen sla, omdat de slakken alles hebben weggevreten, of ik kom om in de sperziebonen, omdat ze allemaal tegelijk komen. Veel wat ik plant komt om onverklaarbare reden niet op, of groeit zo snel, zodat een deel ervan op de mesthoop belandt. Goed dat het een hobby en leuk verzetje is, en dat ons gezin er niet jaarrond van hoeft te eten. Gewassen telen volgens een vooropgezet plan is zo gemakkelijk niet. Dat weten we in de sierteelt en akkerbouw natuurlijk al lang. Zeker wanneer je ook nog probeert om het zo duurzaam als mogelijk te doen. Vakmanschap is nodig, en dat is gelukkig ruim voorradig in de verschillende sectoren. Het is erg ondergewaardeerd door het brede publiek, maar wij moeten het ook met veel meer trots uitdragen. Dit om te voorkomen dat we achteraf, en te laat, moeten vaststellen dat lang niet iedereen een goede kweker is.
.jpeg)
Vers van het veld!
09 juli 2025De zon schijnt, het land is droog en de rooimachines draaien op volle toeren. Volgens onze vertegenwoordigers Stefan van der Vlugt (hyacinten) en Dennis Slikker (narcis, tulp en crocus) is het rooiseizoen van 2025 er één om niet snel te vergeten. “We horen van kwekers dat ze nog nooit zo’n goed rooiseizoen hebben meegemaakt,” vertelt Dennis enthousiast. “Het weer zat enorm mee: warm en droog. Dat maakt het rooien een stuk makkelijker.” Ook vanuit het hyacintenvak klinken positieve geluiden. “Kwekers konden vlot door met rooien, omdat er weinig regen is gevallen,” geeft Stefan aan. “Dat zie je ook aan de bollen: die zijn goed gegroeid en van hoge kwaliteit.” Verschillen met voorgaande jaren Beide vertegenwoordigers merken op dat het droge weer een groot verschil maakt ten opzichte van eerdere jaren. “Vorig jaar was het nat en stroef,” zegt Dennis. “Nu is het echt een verademing.” Toch brengt droogte ook uitdagingen met zich mee. Stefan: “We horen dat sommige percelen vuil zijn door problemen met onkruidbeheersing. Dat blijft een aandachtspunt.” Personeel en machines: altijd een uitdaging Hoewel het rooien technisch goed verloopt, zijn er wel zorgen over personeel. “Goed personeel vinden blijft lastig,” zegt Stefan. “Vroeger kwam het personeel (arbeidsmigranten) vaak uit de landbouw, nu is dat veel minder het geval. En het blijft natuurlijk hard werken op het land.” Ook Dennis ziet dit terug: “Er is een tekort aan vakmensen. Dat blijft een knelpunt.” Daarnaast is er altijd wel een pechdag, zoals Stefan het omschrijft: “Kwekers hebben allemaal wel eens een lekke band, een lager dat kapot gaat, of een onderdeel dat vervangen moet worden aan de rooimachine. Dat hoort er gewoon bij. Gelukkig kunnen ze daar meestal snel op schakelen.” Wat zien we in het veld? De stemming onder kwekers is gemengd, maar overwegend positief. “In de Bollenstreek lopen sommige kwekers zelfs voor op schema,” merkt Stefan op. “En de bollen die we zien, zijn gezond.” Dennis vult aan: “De oogst is wisselend. Sommige soorten vallen tegen, maar andere leveren juist weer mooie aantallen op.” Vooruitblik: hoopvol en alert De komende weken blijven spannend. Stefan hoort van kwekers dat ze verwachten goed door te kunnen rooien en de meeste zijn bijna klaar: “Er wordt weinig regen voorspeld en de bollen zijn er klaar voor.” Dennis kijkt vooral naar de internationale markt: “De importheffingen vanuit de VS maken het spannend. We zijn in afwachting van wat dat teweeg gaat brengen. Op het gebied van narcissen verwachten we een goede oogst.”

Vliegende start van het seizoen bij CNB Koelen & Prepareren
07 juli 2025Het is al volop bedrijvig bij CNB Koelen en Prepareren: het seizoen is dit jaar vroeg van start gegaan. Jos, manager Koelen & Prepareren, vertelt: “Het afbroeimateriaal van tulp komt in grote hoeveelheden binnen en de eerste partijen leverbare tulpen zijn al gearriveerd, dat is eerder dan we gewend zijn. Het zorgt voor een vliegende start van het seizoen.” “We zijn ook al volop bezig met de CATT-behandeling. Deze behandeling voeren we zorgvuldig uit in onze gespecialiseerde bewaarcellen,” aldus Jos. Wij zijn er klaar voor om ook dit seizoen weer topkwaliteit te leveren en onze klanten optimaal te ondersteunen bij hun teelt, broeierij en handel.

Omzetkorting boekjaar 2024/2025 (Blog Paul)
25 juni 2025Ieder jaar organiseren we bij CNB het ‘Café Heereweg’ en ‘Café Veilingweg’. De namen doen vermoeden dat het borrels zijn maar niets is minder waar. Tijdens deze Cafés blikken we in Lisse (Heereweg) en in Bovenkarspel (Veilingweg) terug op het voorgaande afgesloten boekjaar. Bij het terugblikken kijken we onder andere naar de handelsomzet die we met elkaar hebben gerealiseerd en naar het verwachte resultaat. De cijfers zijn overigens dan nog niet definitief omdat de accountant nog druk bezig is met controle. Het zijn ‘voorlopige’ cijfers. De gecontroleerde cijfers komen pas in oktober aan de orde tijdens de Algemene Ledenvergadering. We hebben in de Cafés ook teruggeblikt op de inzet van CNB in het traject ‘Toekomst bloembollenvak’. Samen met Anthos, KAVB en recent ook Keukenhof werkt CNB aan de sectorambities. Daarin is nog veel werk te verrichten maar er is afgelopen jaar ook al veel bereikt hierin. Daar zijn we best trots op. Een onderdeel van de cijfers die in de Cafés is toegelicht betreft de omzetkorting die CNB jaarlijks aan haar klanten uitkeert. Het totaal omzetkorting die CNB in boekjaar 2024/2025 aan haar klanten heeft uitgekeerd bedraagt € 536.598. In boekjaar 2023/2024 was dit een bedrag van € 473.496. De toename in boekjaar 2024/2025 ten opzichte van het jaar ervoor hangt samen met de toegenomen handelsomzet per klant en voor CNB als geheel.

CNB Dutch Peony Days: “Een editie om trots op te zijn”
24 juni 2025Na een jaar van afwezigheid voelde het als thuiskomen: de CNB Dutch Peony Days waren terug, en hoe! Vertegenwoordiger Gijs kijkt met een grote glimlach terug op drie dagen vol kleur, geur en ontmoetingen. “Het blijft bijzonder om samen met kwekers, exporteurs en liefhebbers de pracht van de pioenroos te vieren.” Een recordeditie vol verrassingen Wat deze editie zo speciaal maakte? “Naast de terugkeer na een jaar pauze, hebben we dit jaar echt uitgepakt met de aankleding,” vertelt Gijs. “De grote CNB-letters, een nieuwe tafelindeling en oog voor detail gaven de show een frisse uitstraling. En dat terwijl we op het laatste moment nog moesten schakelen door het onverwacht hoge aantal inzendingen. Maar dat is natuurlijk een luxeprobleem.” Met maar liefst 137 vazen werd een nieuw record gevestigd. “We mikten op 100, maar dankzij het perfecte pioenenweer en de flexibiliteit van de inzenders liep het aantal snel op. Gelukkig had ik nog wat extra vazen meegenomen uit Lisse,” lacht Gijs. Favorieten en winnaars Op de vraag welke soorten eruit sprongen, moet Gijs even nadenken. “Er stonden echt pareltjes tussen. Natuurlijk de winnaar van de Dutch Peony Awards: Colonel Owen Cousins van Peter Stap. Maar ook Flevorite van NOP-Fleur en Hilary van Itoh Peony Plus maakten indruk. En dan Etched Salmon, die meerdere keren werd ingezonden, en Viking Full Moon, die verrassend de prijs voor beste nieuwkomer won.” Samenwerking als sleutel tot succes De show was niet mogelijk geweest zonder de inzet van collega’s en kwekers. “Van het ophalen van bloemen tot het leveren van pallets en kuubkisten – iedereen droeg zijn steentje bij. De meeste inzenders brachten hun bloemen zelf, wat de opbouwdag net iets soepeler liet verlopen. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor.” Een sfeer van verbinding De sfeer tijdens de dagen omschrijft Gijs als “ontspannen en enthousiast”. “Bezoekers konden genieten van een kop koffie en een gevulde koek van cateraar Deinums, terwijl ze zich lieten verrassen door de bloemenzee. De opkomst was hoog, misschien doordat het snijseizoen voor sommige kwekers al voorbij was. En ja, er was ook ruimte voor een grapje – zoals toen Jan de Boer langskwam met zijn knuffelbeer Pjetro om een video te maken. Die staat trouwens op mijn LinkedIn,” knipoogt Gijs. Voorbereiding en innovatie De voorbereidingen beginnen al maanden van tevoren, maar de echte drukte zit in de laatste week. “Dan worden de rijen klaargezet, vazen gevuld en de aankleding geregeld. De grootste uitdaging blijft het weer. Vorig jaar moesten we de show afblazen door schade aan het gewas. Dit jaar zat alles mee.” Samen met de vakjury bestaande uit Aad Vernooy, Nico Blom, Jack de Vroomen en Ton Meiland – is er dit jaar nagedacht over een mogelijke uitbreiding van de prijzen. “We overwegen om volgend jaar een nieuwe categorie toe te voegen: Beste Inzender,” vertelt Gijs. “Daarbij kijkt de jury niet alleen naar één vaas, maar naar de totale inzending van een kweker. Zo kunnen we kwekers belonen die over de hele linie topkwaliteit leveren. Een mooie manier om onze sector nog beter op de kaart te zetten.” Toekomstplannen en persoonlijke passie Wat de toekomst brengt? “We hopen op nog meer vazen, maar dit jaar wordt lastig te overtreffen. Eerst maar eens duimen voor goed weer.” Trends in de teelt worden besproken tijdens de pioenenbijeenkomst in november, maar op de show draait het vooral om beleving. Voor Gijs is de show meer dan werk. “Het is een plek waar kwekers, exporteurs en liefhebbers elkaar ontmoeten. Dat maakt het voor mij zo waardevol. En hoe ik ooit in de pioenenwereld terechtkwam? Na mijn opleiding zag ik een vacature in het vakblad Agrarisch West-Friesland. Ik begon in coronatijd dicht bij huis, in de regio Enkhuizen. En ik was meteen verkocht.” Tot slot, de onvermijdelijke vraag: wat is je favoriete pioen? “Een lastige! Maar als ik moet kiezen: Pillow Talk. Die bloem is zó groot en indrukwekkend op de vaas. Maar eerlijk is eerlijk: elke pioen heeft zijn charme. Het ligt maar net aan de smaak van de consument.” Bekijk hier de aftermovie van de CNB Dutch Peony Days van dit jaar.
.jpeg)
In aanloop naar het eerste seizoen!
24 juni 2025Het begint er steeds mooier uit te zien bij de CNB New plants showtuin! Afgelopen week heeft het team flink de handen uit de mouwen gestoken om alles zomerproof te maken. De plantvakken zijn netjes opgeruimd en de planten groeien inmiddels volop. De Alstroemeria’s stelen nu al de show met hun kleurrijke bloemen – echt een plaatje om te zien! En dit is nog maar het begin… Natuurlijk staat de showtuin nooit helemaal tegelijk in bloei, maar dat maakt het juist extra interessant: er zijn zo’n 60 verschillende soorten vaste planten te bewonderen, die elkaar in bloei afwisselen gedurende het seizoen. Binnenkort wordt het boomschors geleverd om de paden netjes af te werken, en worden ook de naamkaartjes geplaatst zodat iedereen straks precies weet wat er te zien is. "Het is super om te zien hoe de showtuin zich ontwikkelt. We zijn nu al trots op het resultaat en kunnen niet wachten om straks bezoekers te ontvangen. Het wordt een plek waar je inspiratie kunt opdoen en elkaar kunt ontmoeten," vertelt vertegenwoordiger Lars. De exacte openingsdatum volgt snel, dus houd onze kanalen in de gaten!

Het leverseizoen van de voorjaarsbloeiers (Blog Paul)
11 juni 2025Het leverseizoen van de voorjaarsbloeiers staat voor de deur. Het leverseizoen is een belangrijk moment voor zowel verkoper als koper. Tussen deze partijen is er sprake van een psychologisch contract. Het is een informele en ongeschreven overeenkomst die verder gaat dan de officiële contractuele afspraken en beschrijft hoe beide partijen hun relatie interpreteren en wat ze van elkaar verwachten. De verwachting van de koper is dat de verkoper de koopovereenkomst nakomt. Dit ligt voor de hand maar ik verneem steeds vaker dat bij de koper nauwelijks begrip is wanneer de verkoper niet of gedeeltelijk nakomt. Dit heeft zeker ook te maken met de veranderende markt waarin kopers in opereren. Vooral in de retail kan niet nakomen op geen enkel begrip rekenen. De veranderende opstelling van kopers is voor sommige verkopers een drempel om de koper te informeren over een mindere oogst. Het blijft echter onverminderd belangrijk om kopers goed te informeren. Blijft dit dus ook doen, ondanks dat dit niet altijd tot begrip kan leiden.
Nico Vork wint Plasbokaal 2025
11 juni 2025Op zaterdag 31 mei is de prestigieuze Plasbokaal 2025 uitgereikt aan Nico Vork. Deze jaarlijkse prijs, in het leven geroepen door Joop van Veen – voormalig eigenaar van kwekerij De Plas – beloont het vakmanschap van leliebroeiers. Het CNB Lelieteam vindt het voortbestaan van de Plasbokaal belangrijk en heeft ook dit jaar haar steentje bijgedragen. In februari ontvingen alle deelnemers een krat met leliebollen, waarvan het ras vooraf niet werd bekendgemaakt. Hierdoor draait de competitie volledig om de kunde van de broeier. De uitdaging: lever een vaas in met zeven perfect afgebroeide takken. De bijeenkomst werd geopend door Tim van den Berg van Botha BV. Vervolgens verzorgde Yvonne Watzdorf van Bloemenbureau Holland de officiële aftrap van het evenement. De vakjury beoordeelde uiteindelijk de inzendingen van 24 deelnemers, allen werkend met het ras ‘Invictus®’. Nico Vork, voormalig medewerker van kwekerij De Plas, werd uitgeroepen tot winnaar. Hij liet daarmee Moerman Lilium (score: 9,50) en Thijmen de Jong van De Jong Flowers (score: 9,40) nipt achter zich. Volgend jaar zal de Plasbokaal 2026 worden uitgereikt tijdens de opening van de Dutch Lily Days bij Van den Bos Flowerbulbs in Honselersdijk.

CNB Dutch Peony Days 2025 groot succes
10 juni 2025Van 4 tot en met 6 juni stond onze locatie in Bovenkarspel volledig in het teken van de pioen tijdens de CNB Dutch Peony Days 2025. En wat een editie was het – eentje voor in de boeken. Na de annulering van vorig jaar, was het dit keer een feest van kleur, geur en inspiratie – en wat hebben we genoten! Een recordeditie Met maar liefst 137 vazen hadden we een recordaantal inzendingen. Er is een indrukwekkende show neergezet, met een verrassende kwaliteit Ithos, die zowel klanten uit binnen- als buitenland wist te verrassen en inspireren. De sfeer was levendig, de kwaliteit hoog, en de belangstelling groot. Winnaars CNB Dutch Peony Awards 2025 Een deskundige vakjury beoordeelde de inzendingen op uniformiteit, vaasleven en bloempresentatie. De winnaars per categorie: Beste overall winnaar: Colonel Owen Cousins – ingezonden door Peter Stap Beste Lactiflora: Flevorite – ingezonden door Nop-Fleur Beste Hybride: Etched Salmon – ingezonden door Peter Stap Beste Itoh: Hilary – ingezonden door Itoh Peony Plus Beste Nieuwkomer: Viking Full Moon – ingezonden door Theo Stuyt Internationale belangstelling De CNB Dutch Peony Days vonden gelijktijdig plaats met de Dutch Lily Days, wat zorgde voor extra internationale bezoekers. Het was een unieke kans om de pioen wereldwijd in de schijnwerpers te zetten. Bedankt voor uw bezoek Wij willen alle inzenders, bezoekers en collega’s bedanken voor hun bijdrage aan dit geslaagde evenement. Samen hebben we de pioen weer volop laten bloeien!